luni, 6 ianuarie 2014

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 IANUARIE 2013 - 3 IANUARIE 2014

Cel mai inspirat plasament în anul 2013 ar fi fost cel în acţiuni "Impact Developer&Contractor" (IMP), a căror cotaţie s-a apreciat cu 361,54%, în perioada 3 ianuarie 2013 - 3 ianuarie 2014.
     În acest an, în acţionariatul şi în conducerea "Impact" au avut loc schimbări semnificative, iar unii brokeri din piaţa de capital sunt de părere că tocmai aceste mişcări au condus la aprecierea fulminantă a cotaţiei, şi nu datele fundamentale ale companiei.
     Cel mai mare acţionar al "Impact" a devenit omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine peste 40% din capitalul social al companiei de construcţii, deşi la începutul anului trecut, domnia sa nu se regăsea printre acţionarii companiei.
     Omul de afaceri a intrat în acţionariatul "Impact" în luna martie 2013, preluând 23,22% din acţiunile IMP de la Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu. Pachetele de acţiuni au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat, transferul făcându-se pentru suma de 6,4 milioane lei. Ulterior acestei achiziţii, Gheorghe Iaciu a mai achiziţionat un pachet de 6,15% din acţiunile "Impact" de la un fond administrat de către "Franklin Templeton" şi încă 8,1% din companie, de la trei fonduri administrate de ING.
     În urma acestor tranzacţii, participaţia lui Gheorghe Iaciu s-a ridicat la 38,05% din capitalul social, fiind obligat, conform legii pieţei de capital, să lanseze o ofertă publică de preluare a companiei. Omul de afaceri a achiziţionat, în cadrul ofertei publice de preluare, un număr de 1.209.557 titluri IMP, reprezentând 0,61% din capitalul social al companiei.
     În urma a două tranzacţii derulate în perioada ofertei publice de preluare, făcute de către Gheorghe Iaciu, preţul din ofertă a crescut de două ori, prima dată la 0,1735 lei/titlu şi apoi, la 0,22 lei/unitate.
     ASF l-a sancţionat pe omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cu amendă în cuantum de 25.000 de lei, pe motiv că, în perioada derulării ofertei publice de preluare obligatorie a "Impact", omul de afaceri a achiziţionat, potrivit Autorităţii, acţiuni ale companiei, direct din piaţă, majorând preţul iniţial al ofertei.
     Gheorghe Iaciu a continuat să achiziţioneze diverse pachete de acţiuni din piaţă şi după finalizarea ofertei de cumpărare. De asemenea, printre cumpărătorii de titluri IMP a fost şi Adrian Andrici, al doilea cel mai mare acţionar al dezvoltatorului imobiliar, a cărui participaţie a crescut la 16,15%, potrivit unei notificări a remise BVB.
     În luna iunie, Lucian Claudiu Mateescu a fost numit în funcţia de director general al IMP. În perioada 2005 - 2011, domnia sa a ocupat funcţia de director general al "Raptis Kavouras", tot companie de dezvoltare imobiliară.
     La finalul lunii august, Gheorghe Iaciu a împrumutat compania cu suma de 1.125.000 euro, la o dobândă de 6%.
     Dezvoltatorul imobiliar intentionează să atragă şi alte fonduri, iar în acest sens, acţionarii companiei au aprobat, la începutul lunii decembrie, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, emisiunea de obligaţiuni convertibile în acţiuni, în valoare de maximum 100 de milioane de lei, potrivit unui raport al companiei, iar valoarea niminală a unei obligaţiuni este de 2,5 lei/unitate.
     Potrivit raportului, conversia se va realiza la valoarea activului net al companiei la data respectivă, dar nu mai puţin de valoarea nominală a unei acţiuni la data conversiei, potrivit sursei citate.
     În raport se mai arată că rata dobânzii este de 7% pe an, iar maturitatea de cinci ani.
     * Cemacon, locul doi în topul creşterilor la BVB
     Acţiunile "Cemacon" Cluj Napoca (CEON) ar fi adus investitorilor un câştig de 138,71%, în 2013, în timp ce titlurile "Banca Comercială Carpatica" (BCC) s-au apreciat cu 68,75%.
     Cei mari acţionari ai "Cemacon", fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă (deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania) vor derula o ofertă publică de preluare a pachetului de 34,18% din firmă pe care nu-l deţin, în perioada 6 - 24 ianuarie. Valoarea ofertei este de 4,67 milioane lei.
     Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 19,74%, în intervalul 3 ianuarie 2013 - 3 ianuarie 2014, iar BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 17,58%.
     Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP) a avansat, în intervalul analizat, cu 18,67%, acesta fiind tractat în primul rând de evoluţia titlurilor FP. Fondul Proprietatea, care are o pondere de 29,06% din BET-FI a crescut, în perioada analizată, cu peste 50%.
     Investitorii care ar fi preferat plasamentele în fonduri de investiţii, ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "FDI Audas Piscator", care a urcat, în perioada 31 decembrie 2012 - 31 decembrie 2013, cu 33,32%.
     FDI "Audas Piscator" este un fond ce investeşte preponderent în instrumente financiare derivate tranzacţionate atât pe pieţele din România, cât şi din străinătate, precum şi în valori mobiliare, depozite bancare şi alte instrumente financiare.
     Fondul se adresează persoanelor fizice şi juridice care urmăresc obţinerea unor randamente superioare dobânzilor bancare şi care sunt dispuse să îşi asume un risc ridicat al investiţiei specific investiţiilor în piaţa bursieră, potrivit prospectului.
     La categoria fonduri de investiţii, podiumul a fost completat de Certinvest BET-Fi Index, cu o apreciere de 28,68%, şi Certinvest BET Index, cu o creştere de 27,53%.
     După doisprezece ani consecutivi de creştere, preţul aurului a scăzut cu 29,73%, în perioada 3 ianuarie 2013 - 3 ianuarie 2014.
     Silviu Pojar, Sales Manager "Noble Securities" sucursala România, punea, anul trecut, scăderea preţului aurului din ultimul an pe posibilitatea reducerii stimulentelor de politică monetară de către SUA.
     Jeffrey Currie, director de cercetare pentru pieţe de mărfuri la Goldman Sachs, a declarat pentru Bloomberg că preţul aurului va continua să scadă în 2014. Banca de investiţii estimează că aurul va încheia anul 2014 la 1.050 dolari pe uncie, cu aproximativ 12% sub preţul actual.
     Pe piaţa bancară, cele mai bune dobânzi în euro au fost acordate de "Piraeus Bank România", care şi-a recompensat deponenţii cu 4,75%, în perioada analizată.
     Pentru depozitele în lei, "ATE Bank" a acordat cele mai bune dobânzi, de 5,26% raportat la moneda unică europeană. Dobânzile au scăzut faţă de anii precedenţi, această scădere fiind stimulată şi de Banca Centrală, care a redus rata dobânzii de politică monetară până la 4%, faţă de 5,25% cât era la începutul lui 2013.
     Moneda naţională s-a depreciat cu 1,62% faţă de euro, în intervalul 3 ianuarie 2013 - 3 ianuarie 2014.
     Astfel, un euro se tranzacţiona, pe 3 ianuarie 2013, pentru 4,4153 lei, iar pe 3 ianuarie 2014, un euro valora 4,4882 lei, la cursul oficial. 

sursa: bursa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu