miercuri, 8 ianuarie 2014

Năstase este «martalog» la puşcărie! Fostul premier al României are cel mai înalt «grad» dintre deţinuţi

În închisoare există o ierarhie stabilită tacit de când lumea, pe care toţi hoţii o respectă cu sfinţenie. “Gradele”, care-i conferă puşcăriaşului un anume statut, pot fi obţinute în funcţie de fapta comisă, de vârstă, dar şi de experienţa căpătată după gratii. De pildă, Adrian Năstase se încadrează perfect la categoria “martalog”, cel mai mare rang din închisoare. Îl recomandă vârsta şi faptul că este recidivist.

 

În jargon, “martalogii” sunt “crema puşcăriaşilor”. Sunt priviţi cu teamă, ca nişte indivizi cu experienţă, duri, trecuţi prin închisori, personaje de care nu se atinge nimeni şi al căror cuvânt are greutate.
Legea nescrisă a închisorilor spune că “martalogul” are dreptul la “sclavi” - recrutaţi dintre deţinuţii mai slabi de înger, necăutaţi de familii -, hoţi care să-i facă patul, să-i spele rufele sau să-l ajute ori de câte ori este nevoie.
În plus, “martalogul” se poate instala, fără luptă, în patul pe care îl poate transforma în baldachin şi poate râvni, fără concurenţă, la şefia celulei.

Şi-ar putea alege un «bididiu»

Atuurile lui Adrian Năstase pentru postura de “martalog”, cel mai mare “grad” al puşcăriaşilor, sunt vârsta - cei 63 de ani ai săi -, şi faptul că este un recidivist aflat pentru a doua oară la “mititica”.
Dacă fostul premier al României, oricum un deţinut de lux, va uza de postura de “martalog” pentru a se impune, numai el o va şti.
Oricum, din vârful ierarhiei, Năstase poate opta pentru un “bididiu” - cea mai joasă categorie de deţinuţi - sau pentru un “senior” - puşcăriaşii din clasa de mijloc. Adrian Năstase este acum închis la Penitenciarul Rahova, dar în următoarele 21 de zile se va afla în carantină, la spitalul închisorii.
Becali a avut maseur personal în închisoare
Chiar dacă este la prima condamnare, Gigi Becali (56 de ani) se poate mândri şi în spatele gratiilor cu notorietatea de care se bucura în libertate.
Colegii de suferinţă îi stau la picioare şi încearcă să-i facă toate poftele, fireşte, în limita posibilităţilor existente în puşcărie.
A fost o perioadă în care, la Jilava, finanţatorul Stelei avea în puşcărie, precum un “martalog” autentic, un maseur privat, care, în curtea de plimbare, îi punea sângele în mişcare în şedinţe în aer liber.

sursa:libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu