miercuri, 8 ianuarie 2014

DOCUMENTAR Cristi Minculescu, un simbol pentru generații întregi de fani rock

''Bună seara, prieteni!'' este salutul ajuns emblemă personală cu care își întâmpină fanii la concerte. Vocea sa inconfundabilă, considerată de mulți drept cea mai bună voce din rock-ul românesc, concertele fulminante, compozițiile și maniera proprie de interpretare, dar și activitatea continuă de peste 30 de ani l-au făcut pe Cristi Minculescu - care împlinește, la 9 ianuarie, 55 de ani - să reprezinte una dintre legendele rock-ului autohton.
Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR/LC

Cristian Alexandru Minculescu s-a născut la Pitești, în 1959, iar timp de 32 de ani numele său s-a identificat cu trupa Iris. Alături de colegii de la Iris, Cristi a reprezentat simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada de dinainte de 1989 și unul dintre puținii artiști care au făcut legătura între generații, cântând cu mare succes și după 1990.

El crede că a moștenit vocea de la mama sa: ''Mama era în cor la mănăstirea Bistrița, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur că de la ea am moștenit'', mărturisea Cristi într-un interviu. Artistul spune că defectul său este sinceritatea, dar și faptul că ''se aprinde repede''. Dar îi trece la fel de repede. Motto-ul după care se ghidează? "Pesimistul este un optimist bine informat"!!!

Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979, ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de chitaristul Gabi Nacu și basistul Anton Hașiaș. A participat la imprimarea pentru radio a pieselor ''Harap-Alb'', ''Scatiul'', ''În calea norilor'', ''Tu doar tu'', ''Vei veni''. În 1980, Anton Hașiaș l-a prezentat celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.

''Examen'' la Iris de ziua lui

Cristi a dat proba la Iris chiar de ziua lui, pe 9 ianuarie 1980, când împlinea 21 de ani, și a reușit să-i cucerească pe membrii trupei cu vocea sa. A cântat piese din repertoriul trupelor Free, Led Zeppelin și Deep Purple, iar ''examinatorii'' săi au fost Nelu Dumitrescu, bateristul și liderul trupei, și chitaristul Nuțu Olteanu.

Cristi își amintește amuzat primul concert susținut cu Iris, în 5 februarie 1980, la care a fost nevoit să dea ''șpagă'' pentru a intra, pentru că... nu-l lăsau cei de la poartă.

''A fost de balamuc (...)! N-au vrut ăia să mă primească la intrare. Eu le ziceam 'Bă, sunt solistul de la Iris, am cântare', aia nimic. 'Pleacă, mă, că îi știm noi pe băieții de la Iris'. I-am 'rezolvat' până la urmă cu o sticlă de vodcă. Asta e, am dat șpagă la primul meu concert'', povestește Cristi într-un interviu.

După un an de la intrarea sa în Iris, la sfârșitul lui 1981, revista 'Săptămâna', care avea un apreciat top muzical din presa de la acea vreme, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist al anului.

Cristi a intrat la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții din București și a frecventat cursurile acesteia timp de un an. ''Pe vremea aia, asta era suprema satisfacție a părinților, să intri la facultate. Mie nu mi-a plăcut să fac chestii care încep cu 'trebuie să'... Am intrat la Hidrotehnică la zi, la ingineri, cu medie mică, dar le-am demonstrat că pot'', spune Cristi.

El a renunțat însă la facultate ca să cânte cu Iris: ''Când m-am lăsat de facultate a fost iureș. A fost adunare acasă, cu aproape toate neamurile. Cred că erau vreo 60 de oameni, că așa e la olteni, când e eveniment, pac, să vedem ce se întâmplă. Impresarul de atunci, Mircea Muscaliu, un om extraordinar, a reușit să întoarcă situația în favoarea mea și a lui. Le-a explicat calm că oricum o să fac asta''.

În 1982, împreună cu chitaristul Adrian Ilie, Cristi Minculescu a părăsit Iris și a înființat trupa Voltaj. În locul său, la Iris a fost adus ca vocalist Dan Bittman. Prima piesă a formației Voltaj, ''Nori de hârtie'', a constituit capul de afiș al primului concert, ținut la Casa de Cultură ''Mihai Eminescu'' din București. Componența inițială (Horațiu Rad — bass, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitară, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitară) nu a rezistat, iar trupa s-a desființat în 1983.

În 1984, Cristi Minculescu cânta în trupa 'Totuși', în Cenaclul Flacăra, alături de Andrei și Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa ''Trenul fără naș'', pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra, Minculescu a mai cântat și alături de trupa Flacăra Pop — Flapo (Al. Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).
 Dan Bittman a plecat la Holograf în 1984, iar în februarie 1985 Cristi Minculescu s-a întors la Iris, alături de care a înregistrat 19 CD-uri și DVD-uri, a întreprins sute de turnee și și-a pus o amprentă de neșters. Piesele de pe primele albume au avut influențe ale trupelor rock străine — ''Pe ape'' (influențe AC/DC), ''Tot zbor'' și ''Lumea vrea pace'' (influențe Judas Priest). Coperta albumului Iris II, destul de curajoasă pentru acea vreme, îl înfățișează cântând la chitară pe Angus Young, unul dintre idolii lui Cristi Minculescu.

În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul Festivalului de la Cannes, Iris a ocupat locul II la secțiunea rock și i-a fost consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formație românească difuzată de celebrul post.
  Cristi Minculescu a fost primul solist al unei trupe rock românești care a preluat modelul rock-operă dat de Freddie Mercury (Queen) în duet cu soprana Montserrat Caballe, înregistrând mai multe piese în duet cu soprana Felicia Filip, căreia Cristi îi spune cu drag ''Filipissima'', piese apărute pe albumul ''Iris Athenaeum'' (2000).
 
La 6 octombrie 2007, împreună cu ceilalți membri ai trupei Iris, a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Cavaler "pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock". A fost pentru prima dată când, în România, șeful statului a acordat o astfel de distincție unei formații de muzică rock.

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU
În februarie 2009, Cristi a trecut printr-o experiență dificilă, fiind diagnosticat cu boală polichistică hepatoacută.
A fost internat într-o clinică din Regensburg, Germania.
''Boala, care cauzează multe chisturi pe ficat și rinichi, a fost moștenită de la tatăl său și a evoluat. Chisturile s-au mărit și au început să afecteze funcțiile hepatice'', explica atunci dr. Dorel Săndesc, medicul timișorean care l-a consultat periodic pe Minculescu. În urma analizelor din Germania a rezultat că are nevoie urgentă de transplant de ficat. Soția artistului, Rodica, și-a dat acordul să-i doneze o parte din ficat în vederea transplantului. După investigații amănunțite, medicii au constatat că Rodica este un donator compatibil. Operația principală s-a desfășurat pe 24 martie 2009.
Cele două intervenții chirurgicale suportate de Cristi și Rodica Minculescu au fost făcute paralel. Transplantul hepatic efectuat lui Cristi Minculescu s-a încheiat după zece ore. Ulterior, el a mai fost supus altor două intervenții chirurgicale, pe care le-a depășit cu succes. A fost externat la începutul lunii aprilie și s-a întors în România pe 16 aprilie 2009. În 25 iulie, Cristi a susținut primul concert după operație, la festivalul CokeLive Peninsula de la Târgu Mureș.
Primul concert în București, după intervenția chirurgicală de transplant de ficat, l-a susținut în luna octombrie, la Sala Polivalentă.

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

În 2010 a primit Premiul Artistul anului 2009 din partea Radio România Actualități, în cadrul unui spectacol organizat la Sala Radio.

Plecarea de la Iris
La scurt timp după spectacolul ce marca 35 de activitate Iris, în 2012, Cristi a anunțat că părăsește trupa Iris. El a cântat pentru ultima dată alături de Iris la festivalul Barock de la castelul Banffy din localitatea Bonțida, județul Cluj.

alternative text

Foto: AGERPRES ARHIVA / MARIUS AVRAM
El declara, într-un interviu radio, că motivul retragerii de la Iris nu este reprezentat de latura financiară, ci are legătură cu ''degradarea morală care ne înconjoară''.
''Decizia a fost luată nu în mod spontan. M-am mirat și eu că am ajuns în poziția aceasta de a decide să părăsesc trupa. Este o decizie care nu are sub nicio formă nicio legătură cu băieții din trupă, ci pur și simplu cu vremurile pe care le trăim și cu degradarea morală care ne înconjoară în momentul de față în România anului 2012'', a declarat Minculescu.
După plecarea din trupă, Cristi s-a mutat cu familia în Germania, unde împreună cu Judy Seutter — chitară, Boris Rusakov — bass, Mauro Ciccarelli — tobe, Regina Hammerle — backing vocal a format grupul Lotus și a susținut o serie de concerte de promovare în România.

''Vreau să lămuresc o confuzie care se face. Eu sunt definitiv acolo, în Germania, nu temporar. Am plecat deja și, în măsura în care voi fi solicitat aici — și singur, și cu trupa Lotus — voi veni cu mare plăcere. Dar baza e acolo, în Germania'', a declarat Minculescu într-un interviu. Muzicianul a spus că grupul Lotus a pregătit câteva piese noi, pe care le va cânta în concertele viitoare. ''Teoretic, se anunță vremuri frumoase. Sperăm să se și materializeze. Piese noi sunt vreo șapte, în engleză, bineînțeles'', a precizat artistul. Lotus are propuneri și pentru show-uri în străinătate. ''Avem o propunere pentru a deschide concertele Uriah Heep din Germania, din aprilie până în august'', a mai spus Cristi Minculescu.

În 2013, Cristi și fostul său coleg de la trupa Iris Nuțu Olteanu au format Cristi Minculescu & Nuțu Olteanu Super Grup, cu care a susținut concerte în țară, interpretând și piese consacrate ale trupei Iris — "Strada ta", "Trenul fără naș", "Lumina zilei", "Pe ape" — dar și din repertoriul trupelor rock străine.
Rodica, ''prietenul ideal''
Cristi este căsătorit cu Rodica și au doi copii, gemenii Mădălina Ioana și Bogdan Florin, născuți în 1978. Cristi o descrie pe Rodica drept ''prietenul ideal''. ''Mie mi-a fost clar din prima, pentru că am avut flux. Eu am flux imediat cu foarte puțină lume. Și ea e imaginea mea în oglindă. Imediat mi-am dat seama că ea e'', spune artistul despre soția sa.
''Cristi este un tată și un soț incredibil de iubitor. Când nu era în turneu sau în studioul de înregistrări era acasă, cu familia. Cred că iubirea atât de mare a Rodicăi se datorează și modului în care s-a comportat Cristi față de ea și față de copii'', declara fostul fotbalist Ilie Balaci, un prieten apropiat al familiei.
Florin Minculescu, fiul lui Cristi, a studiat jurnalismul în România, apoi a făcut cursuri de marketing și relații publice la Universitatea Ludwig Maximilian din München și un master în marketing și comunicare în afaceri. Ce spune despre tatăl său? ''Eu i-am mai spus lui, este perfect''.
Sora geamănă a lui Florin, Mădălina, a studiat Dreptul în Germania, apoi a urmat cursurile Facultății de Limbi Străine a Universității din București. De altfel, într-un interviu, Cristi declara că momentele cele mai fericite din viața sa au fost când s-a născut și când s-a căsătorit.
Universitatea Craiova, echipa de suflet
Echipa de fotbal Universitatea Craiova este una dintre marile sale pasiuni, ''singurul lui defect'', după cum spune prietenul său, Cristian Mihăilescu, soțul Feliciei Filip. Cristi Minculescu este prieten cu Ilie Balaci, fosta glorie a clubului din Craiova.

Cristi este un mare consumator de presă, pentru că îi place sa fie bine informat, dar nu este interesat de politică, preferă să citească și să cânte. Urmărește emisiunile canalelor TV Discovery ori National Geographic și este pasionat de istorie. Dacă nu ar fi cântat, i-ar fi plăcut să fie istoric. Scriitorii lui preferați sunt Liviu Rebreanu, Adrian Păunescu și George Bacovia, iar filmul preferat este ''Actorul și sălbaticii''.
Când ajunge să vorbească despre preferințele muzicale, lista lui Cristi e lungă — Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Rolling Stones, Whitesnake, Thin Lizzy, Uriah Heep, AC/DC. El spune că darul cel mai frumos pe care l-a primit a fost discografia completă Led Zeppelin, când a împlinit 30 de ani, în 1989. AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Florin Marin)
sursa:1.agerpres.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu