marți, 10 decembrie 2013

Legea minelor zguduie USL

Alianţa USL nu a reuşit să-şi mobilizeze "maşina de vot" parlamentară, ca să "treacă", la foc automat, noua lege a minelor. La votul de ieri din plenul Camerei Deputaţilor, Legea minelor a întrunit 160 de voturi "pentru", 105 voturi "împotrivă" şi 22 de abţineri. Pentru adoptare, legea organică ar fi avut nevoie de cel puţin jumătate plus unu din totalul deputaţilor, respectiv 204 voturi "pentru".
     Surse guvernamentale ne-au relatat că membrii PSD au fost mandataţi de premierul Victor Ponta să avizeze pozitiv noua lege a minelor, astfel încât proiectul de la Roşia Montană să poată primi undă verde, după mai bine de 15 ani, de când este blocat din cauza lipsei avizelor de mediu.
     Unii parlamentari ne-au spus că USL este zguduită de eşecul de ieri, mai ales că liderii alianţei se pregăteau cu declaraţii triumfaliste despre importanţa legii, pentru care nu preconizaseră un eşec. Alte surse susţin că parlamentarii au fost prezenţi, dar nu au utilizat cartelele de vot: "Unii au plecat din sală, iar alţii nu au utilizat cartela. Vorbim de parlamentari PSD şi PNL, care au făcut acest gest din diverse raţionamente. Unii sunt în zone unde sunt explorări de gaze de şist, alţii sunt din zona proiectului aurifer Roşia Montană. Au fost şi parlamentari USL care au votat împotrivă şi care s-au abţinut".
     Opoziţia (PDL, UDMR, PPDD) s-a mobilizat mult mai bine şi a votat împotriva proiectului, reproşând USL că facilitează, prin această lege, exproprierile pentru proiectele de interes naţional şi utilitate publică. Conform acestor acuzaţii, Roşia Montană Gold Corporation va putea muta mai uşor drumurile şi pârâurile ca să construiască un iaz imens de decantare pentru cianuri, dacă proiectul aurifer va fi declarat de interes public naţional. Parlamentarii opoziţiei au reclamat lipsa de transparenţă în dezbaterea unui proiect al legii minelor, care nu a trecut prin etapele normale de dezbatere publică.
     Comisiile de industrii şi cea de administraţie publică din Camera Deputaţilor "au tras" puternic, luni noapte, să iasă cu un raport favorabil asupra proiectului legislativ, pe care l-au avizat într-o formă nouă, alta decât cea analizată la Senat. Mulţi deputaţi din cele două comisii au avut textul nou de lege abia la începutul şedinţei comune, dar asta nu i-a împiedicat să voteze "pentru" proiect.
     Ieri dimineaţă, pe holurile Parlamentului, înainte de dezbaterile din plen, mai mulţi parlamentari îşi arătau între ei sms-uri cu ameninţări primite luni noapte, ca să nu voteze legea minelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu