miercuri, 11 decembrie 2013

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti le reaminteste parlamentarilor romani ca intr-o societate democratica "toti oamenii sunt egali in fata legii" si subliniaza faptul ca prin modificarile aduse marti Codului Penal Romania face un pas inapoi.
"Un principiu de baza al democratiei arata ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri in Camera Deputatilor ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania. Este foarte descurajant ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare, nicio dezbatere si nicio ocazie pentru ca reprezentantii autoritatii judecatoresti sau membrii societatii civile sa se pronunte in legatura cu amendamentele propuse", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Ambasada Statelor Unite.

Mai mult, in document se subliniaza faptul ca ceea ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei reprezinta un semnal descurajator pentru investitori.

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", se arata in comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate. Legea a fost votata marti de Parlament.

Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile "arunca in aer" tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

Reactii vehemente au avut si Consiliul National al Magistraturii, precum si DNA, care au reclamat incalcari ale legii si tratatelor internationale semnate de Romania.

CSM contesta superimunitatea parlamentarilor: Scapa de raspunderea penala

Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

Marti seara, presedintele Traian Basescu a acuzat Parlamentul ca si-a construit o superimunitate, aruncand Romania cu 10 ani inapoi.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Reactia Ambasadei SUA vine la scurt timp dupa ce Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat ca urmareste cu ingrijorare modificarile aduse Codului Penal de parlamentarii romani.

Ambasada Olandei: Urmarim cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal

Si Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de ce s-a intamplat marti in Parlamentul Romaniei, cerandu-le alesilor sa se supuna regulilor statului de drept.

Mark Gray, despre super-imunitatea parlamentarilor: Se va regasi in raportul MCV. Oficialii sa se supuna regulilor



sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu