luni, 16 decembrie 2013

Fobiile ar putea fi amintiri transmise genetic de la stramosi

Amintirile pot fi transmise din generatie in generatie in ADN-ul nostru, proces care poate fi cauza principala a fobiilor. O noua cercetare arata ca aminitirile pot fi transmise genetic, ceea ce ar permite mostenirea experientelor de la stramosi. Oamenii de stiinta au presupus ca aminitirile si expereintele invatate in decursul vietii  trebuie sa fie transmise catre generatiile viitoare prin intermediul experientei personale.

Cu toate acestea, noua cercetare a aratat ca este posibil ca unele informatii sa fie mostenite biologic prin modificarile chimice ce au loc in ADN. Cercetatorii de la Emory University School of Medicine din Atlanta, au descoperit ca soarecii pot transmite informatii referitoare la experiente traumatizate sau stresante generatiilor urmatoare.
Rezultatele studiului pot ajuta cercetatorii sa explice de ce oamenii sufera de fobii aparent irationale.
Astfel, o frica exagerata fata de paianjeni poate fi de fapt un mecanism de aparare stabilit in genele familiei de catre intalnirea infricosatoare a unui stramos cu un paianjen.
“Am inceput sa exploram o influenta subapreciata asupra comportamentului unui adult: experienta stramosilor”, a declarat Dr. Brian Dias, de la departamentul de psihiatrie de la Universitatea Emory.
Aceasta descoperire poate “contribui la etiologia si la potentiala transmisie intergenerationala a riscurilor dezvoltarii tulburarilor neuropsihiatrice, cum ar fi fobiile, anxietatea si tulburarea de stres post-traumatic”, a explicat Dias.
In cadrul studiului, publicat in revista Nature Neuroscience, cercetatorii au antrenat soarecii sa se teama de mirosul de flori de cires, folosind socuri electrice inainte de a incepe procesul de inmultire.
Puii produsi in urma procesului de inmultire au aratat frica la mirosul de floare de cires, acest lucru fiind valabil si pentru urmatoarea generatie.
Cercetatorii au descoperit ca creierul soarecilor instruiti si al puilor acestora prezenta modifcari structurale in zonele folosite pentru detectarea mirosului. ADN-ul animalelor prezenta modificari chimice pe gena responsabila pentru detectarea mirosului.
Acest lucru sugereaza ca experientele sunt oarecum transferate de la creier la genom, permitand transmiterea acestora generatiilor viitoare.
Cercetatorii doresc sa extinda studiul pentru a explora posibilitatea existentei unor efecte similare si in genele umane.

sursa:medlive.hotnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu