sâmbătă, 14 decembrie 2013

China a devenit a treia țară din lume care a ajuns pe Lună

China a devenit, sâmbătă, cea de a treia țară din lume care a ajuns pe Lună, după ce sonda spațială Chang'e-3 a aselenizat, potrvit CCTV, citată de AFP.

Sonda spaţială Chang'e-3 a atins solul lunar sâmbătă, într-o zonă numită Golful curcubeului, unde trebuie să plaseze un vehicul de explorare teleghidat denumit Iepurele de jad.

Reuşita tehnologică este o premieră în ultimii 37 de ani: este vorba de prima aselenizare lentă efectuată de la misiunea sovietică Luna 24, din august 1976.

Lansatorul Changzheng, care a purtat sonda chineză, a decolat pe 1 decembrie de la baza de lansare de sateliţi din Xichang (sud-vestul Chinei). Operaţiunea de lansare a roverului Iepurele de jad a fost calificată atunci de oficialii chinezi drept "un succes".

Odată cu această misiune, denumită Chang'e-3, China a realizat prima ei aselenizare "lentă", în cadrul ambiţiosului ei program spaţial Chang'e, marcat deja de succesele realizate de două sonde lunare. Sondele Chang'e-1 (lansată în octombrie 2007) şi Chang'e-2 (lansată în octombrie 2010) au permis, după plasarea lor pe orbită, efectuarea unor observaţii detaliate asupra Lunii.

Pentru a-şi întări statutul de mare putere, China doreşte să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună, probabil după 2025.

sursa: b1.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu