joi, 19 decembrie 2013

Cum a fost aleasa Ziua Nationala a Romaniei

Actuala zi nationala a Romaniei, sarbatorita pe 1 decembrie, este a treia sarbatoare nationala pe care a avut-o statul nostru in istoria sa si a fost aleasa in 1990, de catre primul Parlament ales prin vot democratic de catre cetatenii romani.
Parlamentul dominat de FSN-ul lui Ion Iliescu a votat legea pe 31 iulie 1990, iar seful statului de atunci a promulgat-o pe 10 august. Odata cu adoptarea Constitutiei din 1991, ea a fost implementata si in acest act.
1 decembrie a avut insa concurenta, nefiind singura propunere pentru a fi zi nationala a Romaniei.
O alta data propusa a fost 22 decembrie 1989, adica data la care a fost rasturnata dictatura comunista din Romania. Opozitia anticomunista a fost cea care a avansat aceasta data, insa uriasa majoritate pe care o avea Frontul Salvarii Nationale – care includea multe foste cadre ale Partidului Comunist Roman – a respins propunerea si a optat pentru 1 decembrie.
Presedintele de atunci, Ion Iliescu, a explicat pentru Ziare.com de ce a fost preferat 1 decembrie.
“La 1 decembrie s-a creat Romania Mare, s-au reunit toate provinciile romanesti in noul stat romanesc, e firesc sa fie momentul-reper, cel mai semnificativ din istoria noastra.
In istoria noastra nationala a mai fost Unirea celor Doua Principate, un moment foarte important, dar Marea Unire de la 1918 ramane momentul nostru de varf al formarii statului national unitar roman, de aceea a fost propunerea celor mai multi sa fie zi nationala, e un reper.
22 decembrie este o zi de asemenea semnficativa, dar momentul fauririi statului national unitar este cel mai plin de semnificatii”, a declarat Iliescu.

sursa: piatza.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu