vineri, 13 decembrie 2013

Băsescu: “Antonescu, Ponta, Zgonea să demisoneze.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut astăzi demisia premierului Victor Ponta şi preşedinţilor celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu, anticipând însă din start răspunsul negativ. "Domnii Antonescu, Ponta, Zgonea să demisoneze. Cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă urgent un pas înapoi", a spus Băsescu, într-un interviu pentru B1 TV, arătând că "aceasta este soluţia rapidă" pentru ca România să nu fie, încă cel puţin o lună, până la rediscutarea Codului Penal în Parlament, "ca un stat fără busolă sau care să îşi pirardă busola".
"L-am plimbat ca pe sfintele moaşte pe plagiator prin toate cancelariile"
Antonescu şi Ponta sunt acuzaţi de Băsescu de o "lovitură asupra Justiţiei" care ar fi fost făcută premeditat. "Şi-au imaginat că acuma după ce l-am plimbat ca pe sfintele moaşte pe plagiator prin toate cancelariile, acuma vor spune îl cunoaştem. În nicio cancelarie n-a fost crezut. Iar acum este înzecită neîncrederea în Victor Ponta faţă de momentul când a dat lovitura din 2012. (...) Poa’ să-şi cumpere 10 avioane care să nu stea nicio clipă. Va fi primit cu flori prin Africa, dar în Europa, SUA, Canada va avea trei problem. Plagiatrul, lovitura de stat din 2012 şi lovitura la justiţie", consideră şeful statului, arătând inclusiv spre MAE care l-a "izolat", trimiţând toate cererile de vizite externe în numele premierului.
Potrivit lui Băsescu "aranjamentul" pe ambele legi între Antonescu şi Ponta "s-a făcut luni". "Amândoi au ştiut foarte bine. Astăzi vă pot confirma că s-au înţeles amândoi. Ieri nu ştiam. Când au văzut că e groasă au început să facă paşi înapoi pe principiul scapă cine poate", crede el.
Preşedintele susţine că, în actuala situaţie, în care modificările la Codul Penal care au trezit reacţiile celor mai importante ambasade ale ţărilor UE şi a SUA ar urma să fie discutate de Curtea Constituţională abia pe 15 ianuarie şi de Legislativ ulterior, România va fi atent monitorizată de toate cancelariile. În scenariul în care Parlamentul ar rămâne la actuala formă a legii care protejează demnitarii, primarii şi preşedinţii CJ de anchetele ANI şi ale DNA, Băsescu estimează că există posibilitatea suspendării votului României în Consiliul European"
"Cine în UE poate accepta o astfel de ţară? Dacă uin avocat transferă şpaga de la un client la un judecător nu e anchetat că n-are contract de muncă. E mai grav decât ce a făcut Orban în Ungaria. Eu vă asigur că dacă nu corectăm repede vor fi consecinţe formidabile, inclusiv posibilitatea suspendării votului", a spus Băsescu, invocând ca argument ieşirea din criteriile politice de la Copenhaga, obligatorii pentru orice stat membru UE.
De ce îl sună Băsescu pe Zgonea
Chiar dacă l-a numit "şmenar" şi i-a cerut demisia, Băsecu a anunţat totuţi că îl va suna astăzi pe Zgonea pentru a vedea dacă trimiterea legilor la reexaminare s-ar putea face înaintea controlului de constituţionalitate. "Îl sun când ajung la birou. Să trimită la mine cele două legi, să le trimit înapoi şi luni să le modifice. Să rămână fără obiect acţiunea la CCR. Vor trebui văzute procedurile . Şi eu cred că nu se poate, dar drumul mai scurt era să vină la mine, să o trimit înapoi şi într-o zi să abroge toate prostiile", a spus preşedintele, în condiţiile în care Constituţia prevede clar succesiunea etapelor prin care trece o lege: adoptare, contro de constituţionalitate, promulgare.
În perspectiva rediscutării legii, Băsescu a încercat însă să câştige parlamentarii. "90% din parlamentari habar nu au avut ce au făcut. Au fost doar câţiva initiate care au ştiut ce se votează", i-a scuzat el public.
Un semnal a fost dat şi către Curtae Constituţională. "A fost foarte bine (că au reacţionat ambasadele, n.red.), dar România nu e o ţară fără anticorpi. Încăp avem o CCR care după părerea mea nu va face compromisuri fundamentale", a anticipat el.

sursa: mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu