luni, 16 decembrie 2013

Speculatorii atrasi de cresterea puternica a Dow Jones

La Sibex, cea de-a treia săptămână de tranzacţionare din decembrie a debutat cu o lichidate ridicată, bursa sibiană părând că va depăşi momentele mai slabe consemnate la finalul săptămânii anterioare. Direcţia de bază a preţurilor era una pozitivă, de la aceasta făcând excepţie cotaţia futures a aurului. După mai bine de şapte ore de la deschidere, numărul contractelor se ridica la aproape 1100, iar valoarea tranzacţiilor era de 16,30 milioane de lei.
     Volumul ridicat nu era însă rodul unui interes distribuit uniform către mai multe simboluri, ci exclusiv rezultatul speculaţiilor cu derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Pentru acesta se observau 915 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie 2013, care se va încheia la finalul acestei săptămâni. Cumpărătorii speculau puternic pe câştig, creşterea indicelui aducându-le randamente ridicate. În aceeaşi măsură, vânzătorii suportau pierderi. La ora 17.00, cotaţia DEDJIA_RON avansa spectaculos, acumulând 169 de puncte şi valorând 15.923 de puncte. Pe piaţa americană se observau, de asemenea, creşteri, fapt care influenţa evoluţia de la Sibex. Creşterile de peste ocean veneau după o săptămână deloc bună, cu scăderi ample, în contextul în care investitorii urmăreau datele economice cu scopul de a măsura perspectivele în ceea ce priveşte stimulentele monetare, înainte o şedinţă de două zile a Băncii Centrale Americane care va debuta mâine (n.r. - azi). DEDJIA_RON se specula pe piaţa sibiană şi pentru martie 2014, fiind anticipată o valoare de 15.865 puncte, după o creştere de 160 de puncte. Numărul contractelor era însă mult mai mic: doar 47, conform datelor de la ora 17.00.
     Speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar aveau parte de creşterea monedei comune. Aceasta acumula 0,11% pentru scadenţa martie 2014. EUR/USD_RON totaliza doar 51 de contracte încheiate pentru termenul menţionat.
     Dintre derivatele pe acţiuni, puţinele speculaţii realizate au avut ca obiect principal simbolul DEFPR, pe scadenţa martie 2014. Numărul contractelor a fost de 27, iar cotaţia futures a unei acţiuni Fondul Proprietatea a fost estimată la 0,85 lei, după o creştere de 2,22%.
     În sectorul mărfuri s-a tranzacţionat pe preţul aurului şi al petrolului, dar pe o lichiditate modestă. Pariurile indicau scăderea preţului metalului nobil şi creşterea cotaţiei aurului negru

sursa:bursa.ro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu