MERELE ROMÂNEŞTI. Cele mai bune.
Merele româneşti sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti.
Aceasta este concluzia expertilor de la Asociaţia Consumatorilor de
Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA
Bucureşti, care au verificat mai multe loturi de fructe autohtone si de
import.
Au fost analizate gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Astfel,
expertii au ajuns la concluzia că ionatanul românesc, de exemplu, este
cu 20% mai dulce decât cel polonez şi cu 14% decât cel turcesc, nivelul
de minerale este cu 25% mai mare, iar cantitatea de substanţe nutritive
cu 80% mai mare decât la ionatanul polonez. Ionatanul românesc este mai
bun şi decât cel italienesc. Experţii din domeniul industriei alimentare
din România susţin că acest lucru este posibil datorită faptului că
industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în ţară. Cu
toate acestea, românii sunt codaşii Europei la capitolul consum de
fructe. Dacă media consumului de portocale, mere şi pere în UE este de
57 de kg pe cap de locuitor, un român consumă doar şapte kg de
portocale, cinci de mere şi două kg de pere, anual.
Cercetările au arătat că aceste mere sunt mai bune la gust, dar
şi nutriţionale. Dezordinile metabolice pot fi provocate de pesticide,
care duc la boli grave. Niciunul dintre noi nu poate face teste merelor
din piaţă. E important să preferăm fructele, legumele din România,
pentru că cei care le vând sunt obligaţi să spună de unde vin produsele. Fructele nu se mănâncă după masă şi ar trebui să mâncăm minim câte un măr zilnic", a explicat medicul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu